Hand van God? Nee, PSR B1509-58


Christenen rond de wereld zijn in extase. Beelden van een reuzennevel in de ruimte tonen ‘de hand van God’. Of is het gewoon een pulsar?

Ooit afgevraagd waar God woont? Volgens sommige mensen houdt het opperwezen domicilie in het sterrenbeeld Circinus, 17.000 lichtjaren van aarde. Een recent röntgenbeeld van die constellatie, gemaakt door het Chandra ruimteobservatorium van Nasa, toont wat lijkt op een hand. De hand van God, volgens sommigen.

Nasa meldt echter dat het gaat om een pulsar met de naam PSR B1509-58. Deze spuwt grote hoeveelheden straling uit, wat op de foto’s lijkt op de vingers. Die straling komt bij een nabijgelegen nevel tot ontlading, wat zorgt voor rode vlekken op de foto.

In de Verenigde Staten zijn verschillende polls gehouden over het onderwerp. Hoewel die geen wetenschappelijke status hebben, tonen ze wel aan dat een flinke minderheid van de Amerikanen denkt dat het hier inderdaad God is ‘die zijn bestaan aan ons duidelijk maakt’.

Het is overigens niet de eerste keer dat mensen God in de ruimte aantreffen. In 2004 zagen gelovigen al het oog van God in de Helix sterrennevel.

Sommige moslims zien de naam ‘Allah‘ (gespeld in het Arabisch) terugkomen in verschillende aardse objecten, van een paard tot de wolkenhemel boven Australië.