Hoe leefden de doden?


Sinds het begin van de mensheid zijn ongeveer 90 miljard mensen gestorven. Slechts zestig daarvan haalden het QI Book of the Dead.

OK, full disclosure: bij Faqt zijn we dol op het BBC-programma QI, oftewel Quite Interesting. Deze quiz vol trivia en andere weetjes heeft zelfs een beetje model gestaan voor deze site. Kennis moet lollig zijn, is de hoeksteen van zowel QI als Faqt.

Vandaar dat als er weer een QI-boek uitkomt (ongeveer één keer per jaar bundelt de redactie allerlei trivia in boekvorm), we bij Faqt altijd gelijk op Bol.com te vinden zijn om te bestellen. Deze keer bracht de postbode The QI Book of the Dead. De opzet van het boek is heel simpel: het vertelt het leven van 600 aardbewoners die op een interessante manier geleefd hebben, dan wel gestorven zijn. Van Henry Ford tot Katharina de Medici, van Rembrandt tot Nikola Tesla. Ze worden op de bekende trivia-manier geportretteerd, zodat we nu weten dat Hans Christian Andersen bang was voor naakte vrouwen en dat Florence Nightingale de laatste vijftig jaar van haar leven in bed heeft doorgebracht.

qi

De collectie van portretten is lukraak, de enige lijn die we konden ontdekken is dat over iedere beroemde of beruchte persoon een interessant verhaal te vertellen is. Is dat erg? Nee, want de verhalen worden met zo veel smaak en gevoel voor humor verteld, dat er geen speld te krijgen is tussen de selectie. De verhalen stimuleren zelfs, ze laten zien hoe de levens van een aantal zeer succesvolle doden in elkaar zaten.

Vooral het hoofdstuk over mensen die van seks hun levensdoel maakten is grappig. Casanova, Cora Pearl (de maîtresse van koning Willem III én zijn zoon) en oerseksuoloog Alfred Kinsey tonen aan dat zelfs in wippen een levensvervulling kan liggen.

Met lange dagen aan het strand in aantocht is The QI Book of the Dead een goede investering. Het garandeert de nodige uren waarin je wordt onderhouden én je ook nog eens iets leert. Precies wat we bij Faqt nu ook altijd doen.