Fijne relatie: uitgaan met anderen


Hoe houd je een relatie gezond? Door uit te gaan met anderen, beweren Amerikaanse onderzoekers.

Echt vaak zien jullie elkaar niet. Jullie wonen dan wel samen, maar je partner werkt altijd tot laat, gaat op dinsdagavond sporten, en wil ook nog op stap met collega’s en vrienden. Jij hebt al net zo’n druk schema. Tijd voor elkaar is er ’s avonds laat op bank, vlak voor het slapen gaan. Niet echt een recept voor intimiteit.

Ingedutte relatie? Ga uit met een ander koppel.

Tijd is vaak een knelpunt in een relatie. En als je elkaar te weinig ziet kan dat desastreuze gevolgen hebben. Zo bleek uit voorgaand onderzoek dat de tijd die je samen doorbrengt positief correleert met de tevredenheid over de relatie.

Maar je wilt natuurlijk ook niet dat je sociale leven in het gedrang komt. Volgens professor in de psychologie Richard Slachtcher is er een tussenoplossing mogelijk. Uit zijn studie ‘When Harry and Sally met Dick en Jane’ is gebleken dat het heel gezond is voor een relatie om samen met een bevriend koppel uit te gaan.

60 koppels deden mee aan deze studie. Het doel van het onderzoek was meer inzicht te krijgen in hoe vriendschap tussen koppels ontstaat, en wat voor invloed gezamenlijke vrienden hebben op een relatie.

Elk koppel werd gelinkt aan een ander koppel. Sommige koppels kregen de opdracht veel persoonlijke dingen over zichzelf aan het andere stel te vertellen, zodat er een intiem gesprek op gang kwam dat je ook ziet in hechte vriendschappen. De andere koppels moesten over koetjes en kalfjes met elkaar praten.

De koppels die een diepgaand, vriendschappelijk gesprek met een ander koppel hadden gevoerd, voelden meer verbondenheid en maakten sneller een vervolgafspraak, dan de proefpersonen uit de ‘small talk-groep’. Ook had vriendschappelijk contact met een ander stel een positieve invloed op de eigen relatie, omdat koppels aangaven elkaar door gezamenlijke ‘vrienden’ nog beter te leren kennen. Ze hoorden verhalen die ze nog niet eerder hadden gehoord.

Uit dit onderzoek kunnen we opmaken dat een gesprek dat ergens over gaat, het begin kan betekenen van een vriendschap. En dat small talk overschat wordt – niemand uit de ‘small talk groep’ had nog zin in een vervolgafspraak. Bovendien kunnen gezamenlijke vrienden je relatie nieuw leven in blazen. Jammer alleen als je partner saaie, oninteressante vrienden heeft.

Bron: Personal Relationships. Foto: Creatista, Dreamstime