Gigantische kakkerlak in de ruimte


Kakkerlakken zijn snel, onverwoestbaar en kunnen overal overleven. Ideaal voor de ruimtevaart dus.

Dat moet ongeveer de gedachte zijn geweest van professor John Schmitt, van Oregon State University. Hij is van plan een robot te bouwen in de vorm van een reusachtige kakkerlak voor gebruik op andere planeten.

Volgens Schmitt hebben kakkerlakken nogal wat voordelen. Zo zijn ze snel, zelfs op ruw terrein. Door de positie van hun pootjes kunnen ze razendsnel uit een gat kruipen als ze zijn gevallen. Bovendien hoeft een kakkerlak maar twintig procent af te remmen als hij over een obstakel heen klimt dat drie keer zijn lichaamshoogte heeft.

kakkerlak Infamous Gdub

Dat is heel wat beter dan de robots die nu in de ruimtevaart worden gebruikt. Nasa heeft voor het ontdekken van planeten een vreemde voorliefde voor karretjes, maar die kunnen vast komen te zitten, zoals op Mars is gebeurd.

Schmitt wil nu eerst een paar prototypes bouwen om mee te experimenteren op aarde. Behalve een kakkerlak is hij ook van plan om een robot van een renkoekoek (road runner) te maken. Als alles goed gaat, zullen deze mechanische dieren over een paar jaar op andere planeten rondlopen. Als de aliens het maar niet zien, je schaamt je dood.

Foto: Infamous Gdub.