Gifbloem in barnsteen


gifbloem in barnsteen

Onderzoekers hebben het eerste intacte giftige plantenfossiel ontdekt. De ongeveer 20 miljoen jaar oude bloem is ingesloten in een stukje barnsteen uit de Dominicaanse Republiek. Zoals biologen melden in het tijdschrift Nature Plants, kan uit deze tot nu toe onbekende plant gif worden gemaakt, zoals strychnine en curare.

De bloem ziet er delicaat uit, maar is toch in detail bewaard gebleven. Barnsteen is versteende boomhars waarin objecten worden opgesloten zonder lucht. Zo kunnen planten en dieren miljoenen jaren bewaard blijven. Ze geven ons een zeldzaam kijkje in een zeer ver verleden.

De bloem die nu is gevonden, behoort tot de groep der asteriden. Daartoe behoren ook tomatenplanten, tabak en munt. Deze plant heeft een 10 centimeter lange trompetvormige kelk van aan elkaar gegroeide vlezige blaadjes. Het venijn zit in het midden, daar liggen giftige stampers. Die had de plant waarschijnlijk nodig om insecten af te weren.

Het is de oudste asteride die op het Amerikaanse continent is gevonden. Daarmee is bewezen dat deze plantensoort erg oud is en waarschijnlijk al bestond toen de continenten nog met elkaar waren verbonden. Mensen hadden al snel door dat dit gif geschikt is om pijlpunten mee in te smeren; vooral in Zuid-Amerika wordt er curare van gemaakt, een dodelijke stof.