Gevaarlijk blauw bloed


D

Kroonprins Willem-Alexander wordt vandaag de nieuwe koning. Historisch gezien is het een wonder dat hij al zo oud is.

Koninklijk zijn is namelijk levensgevaarlijk. Van alle koningen en koninginnen van de afgelopen eeuwen is liefst een kwart vermoord, meestal door hun eigen familie.

Criminoloog Manuel Eisner van Cambridge University (GB) onderzocht de levens van 1513 mensen van koninklijke huize van 600 tot 1800 en kwam er achter dat moord en doodslag heel normaal waren op paleizen. Sterker nog, een beroepssoldaat had een grotere kans om te overleven dan de gemiddelde koning.

De meeste moorden werden gepleegd in de strijd om opvolging. Het was vroeger voor jongere broers heel normaal om hun oudere broer te vermoorden om zelf koning te worden. Sommige oudere broers lieten hun jongere familieleden afmaken om te zorgen dat zoiets hem niet zou overkomen.

De tweede doodsoorzaak waren oorlogen tussen koningshuizen. Niets makkelijker dan een collega koning te doden om zijn koninkrijk bij het jouwe te voegen.

In iedere duizend ‘manjaren’ die koningen gezamenlijk leefden, werden tien moorden gepleegd. Vooral jonge prinsen en koningen liepen een grote kans om tegen een vers geslepen rapier op te lopen. Kortom: Willem-Alexander heeft mazzel dat hij nu leeft.