Frank en Louie samen de oudste


Noem ze Frank en Louie, zoals hun eigenaren, of zie deze zogeheten ‘Janus kat’ met twee gezichten als één dier. Feit is dat het uitermate zeldzaam is dat een dier met twee gezichten 12 jaar wordt. Daarmee heeft deze kater een record gebroken.

Frank en Louie hebben samen twee monden, twee neuzen, twee oren, drie ogen (waarvan één niet werkt) en één paar hersenen. Alleen de mond van Frank (de rechter) is verbonden met de gezamenlijke slokdarm.

Het gaat hier om een geboorteafwijking, parapagus diprosopus, die een soort Siamese tweeling oplevert. Dit komt ook bij mensen voor. In de medische wetenschap leidt ieder geval weer tot discussie over het aantal individuen in één lichaam. Belangrijke factor daarbij is of de gezichten elkaars hersenen delen of een eigen stel hebben.

Twee gezichten, één brein, dus één individu?

Mensen en dieren met twee gezichten zijn niet te scheiden en hebben een lage levensverwachting. Frank en Louie hebben gelukt gehad. Zij werden gered door een medewerkster van een dierenkliniek toen ze werden afgeleverd om in te laten slapen.

Beeld:T and G Staff/Jim Collins

Follow Faqtman on Twitter