Foto’s met GPS


Je vindt in je fotocollectie een kiekje van jezelf. Was dat in Rome of Parijs? Heeft Samsung iets op gevonden: foto’s met GPS.

Je bekijkt je (digitale) fotocollectie en vindt een foto van jezelf voor een kerk. Was dat die ene korte vakantie in Griekenland of is het toch je grote reis door Kroatië? We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens. Nette mensen schrijven bij iedere foto wat er op staat, maar jammer genoeg zijn er weinig nette mensen.

Gelukkig is er nu een camera die het voor je doet. Samsung introduceert de ST1000, een camera met ingebouwde GPS. Daardoor wordt van iedere buitenfoto een aantekening gemaakt waar hij is gemaakt. Niet alleen weet je dat je in Rome was toen je afdrukte, zelfs in welke straat. Op je computer krijg je een Google Maps afbeelding met het standpunt van de fotograaf

Dat is handig voor sloddervossen en mensen die al dan niet beroepsmatig heel veel foto’s maken. Voor de GPS moet je wel even geduld hebben. Nadat je de camera buiten aanzet, duurt het een seconde of 13 voordat de GPS de benodigde satellieten heeft gevonden. Je kunt dus niet snel een kiekje maken en de camera weer uitzetten.

Een foto met de Samsung ST1000
Een foto met de Samsung ST1000
En de kaart die erbij hoort... Foto: Faqt
En de kaart die erbij hoort... Foto: Faqt

De camera heeft verder een Bluetooth verbinding en een mogelijkheid om alle foto’s gelijk te downloaden naar social networks of beeldprogramma’s als Picasa en Facebook. Je kunt al je beeld dus snel delen met anderen. Met 12,2 megapixels en een vijfendertig millimeter Schneider-Kreuznach lens met vijfvoudige optische zoom maakt de camera verder helder beeld, al worden de meeste foto’s naar onze smaak iets overbelicht.

Nadelen? Zeker. Zoals vaker bij Samsung camera’s is de batterij het zwakste punt. Het grote touch screen achterop en de GPS vreten stroom. Zo ben je snel door je juice heen. Een extra Batterijtje in je bagage kan voor een dag lang fotograferen noodzakelijk zijn.

Prijs: eur 328.