Eindhoven kampioen voetbal?


In het kielzog van het WK voetbal in Zuid-Afrika is vandaag ook het WK robotvoetbal in Singapore van start gegaan.

Van maandag 21 tot en met donderdag 24 juni neemt het Nederlandse robotvoetbalteam Tech United Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) deel aan het RoboCup-toernooi. Het TU/e-team is Europees kampioen 2010 en gaat naar verwachting hoge ogen gooien bij het WK. De start is veelbelovend: twee keer winst in de poulewedstrijden. Het streven van de RoboCup-competitie is om in 2050 een robotvoetbalteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal.

Geen steralures, geen miljoenencontract, wél lekker ballen.
Geen steralures, geen miljoenencontract, wél lekker ballen.

De voetbalrobots van Tech United spelen in de Middle Size League. Dit is de eredivisie van de robotvoetbalcompetitie waarin teams van vijf robots tegen elkaar spelen op een veld van 12 bij 18 meter. De robots voetballen zelfstandig. Het TU/e-team neemt het op tegen veertien robotteams van andere universiteiten uit onder meer Australië, China, Duitsland, Iran, Japan en Portugal.

In de eerste ronde treedt Het TU/e-team aan tegen Hong Kong Dragons (tegenstander kwam niet opdagen, 3-0 voor TU/e-team), Water Beiijing China (9-3 voor TU/e-team) en om 10.00 uur tegen NuBot uit China.

Coach Roel Merry heeft hoge verwachtingen van het WK: ´Door de EK-winst weten we waar we op Europees niveau staan. Na het EK in april is er hard gewerkt om de robots nog verder te verbeteren. Zo zijn het scorend vermogen en de handelingssnelheid verhoogd. We hebben alle vertrouwen in een goede uitslag in Singapore.´