Eiland van drijvende stenen?


Sandy Island is het eiland dat volgens Google Maps zou moeten liggen tussen Australië en Nieuw Caledonië, maar dat vorig jaar niet bleek te bestaan. Een schip voer door het punt waar het eiland volgens Google (en verschillende kaarten) zou moeten liggen, maar trof niets aan. Het eiland bleek voor het eerst te zijn gezien door een expeditie in 1876 en vanaf 1908 op kaarten voor te komen.

Maar wat zag de expeditie in 1876 precies, zodat ze dachten dat daar een eiland was? De universiteit van Sidney denkt dat het wel eens een drijvend eiland gewezen kan zijn. De omgeving van het eiland is vulkanisch. Geregeld regent het bij uitbarstingen van die vulkanen puimsteen. Dat is zo licht, dat het op water blijft drijven. Na een uitbarsting van de vulkaan Tambora op Sumbawa in 1815 werden er bijvoorbeeld meerdere eilanden waargenomen van puimsteen.

Van afstand lijkt een puimsteeneiland net echt, het beweegt maar heel langzaam en lijkt op het water te liggen. Afgelopen jaar werd nog zo’n drijvend eiland voor de kust van Nieuw Zeeland waargenomen dat 482 kilometer lang was en 48 kilometer breed. Waarschijnlijk heeft de expeditie van 1876 een puimsteeneiland dat is veroorzaakt door de vulkaan Marapi op Sumatra, die eerder dat jaar was uitgebarsten en bekend staat als een grote producent van puimsteen.