E-mail, volgens de methode Bin Laden


Osama bin Laden communiceerde met aanhangers over de hele wereld. Zonder dat hij een internetaansluiting had. Daarvoor had hij een slimme methode.

Jarenlang probeerde de CIA een spoor van Bin Laden op te pikken door het internet af te struinen. De terroristenleider communiceerde, dat was wel duidelijk. Maar hoe? Nergens was een spoor te bekennen van zijn digitale aanwezigheid.

Nu spullen van de Saudiër zijn gevonden, wordt langzaam duidelijk hoe dat kon. De methode Bin Laden voor communicatie was ingewikkeld, blijkt uit gesprekken van The Associated Press met mensen die bij het onderzoek betrokken zijn.

De hoeksteen van het systeem waren flash drives. Meer dan honderd hebben de Seals die Bin Laden hebben gedood in zijn huis gevonden. Daarop schreef het mastermind achter 11 september zijn berichten aan volgers over de hele wereld. Die flash drives gingen via koeriers van land naar land, tot ze in internetcafé’s via anonieme accounts werden verstuurd. De antwoorden legden dezelfde moeilijke route af.

E-mailadressen werden nooit lang gebruikt, koeriers wisselden vaak van route. Geen enkel mailtje werd onderschept. Bin Laden hield deze methode van werken al jaren vol, zodat hij niet werd opgepikt door een systeem als Echelon.

Follow Faqtman on Twitter