Alleen al denken aan troostvoedsel maakt gelukkig


Appeltaart met slagroom, tapashapjes of chocoladetruffels, zijn een uitstekend remedie tegen eenzaamheid, beweren Amerikaanse onderzoekers.

Mensen die zich eenzaam voelen, gaan op zoek naar compensatie:
Sommigen halen een doos met oude foto’s en liefdesbrieven tevoorschijn, en denken weemoedig terug aan vervlogen tijden. Anderen bouwen illusoire relaties op met televisiepersoonlijkheden en filmsterren. Op deze manier worden we gesterkt in ons gevoel ergens bij te horen. Onderzoekers vroegen zich af of dit ook voor lekker eten geldt. Want de gedachte aan een gehaktbal met jus, doet je misschien denken aan die gezellige zondagmiddagen bij oma.

Goed nieuws voor eenzame mensen met overgewicht: Alleen het denken aan lekkere tapashapjes met een goed glas wijn, is al genoeg om de eenzaamheid te verminderen.

De ene helft van de proefpersonen werd eenzaam gemaakt, door zes minuten lang te schrijven over een recente ruzie met een vriend of familielid. De andere helft moest over iets neutraals schrijven. Vervolgens kregen sommige proefpersonen uit beide groepen de opdracht te schrijven over troostvoedsel, en sommigen moesten schrijven over een nieuw gerecht. Ten slotte werd de mate van eenzaamheid gemeten.

Het schrijven over troostvoedsel bleek een buffer te vormen tegen eenzaamheid, concludeerden de onderzoekers. Het geheim is de nostalgische lading die het heeft. ‘We zagen dat veel ‘troostgerechten’ juist die gerechten waren die mensen samen met andere gegeten hadden. Het eten van of het fantaseren over die gerechten haalt later vaak ook de herinnering aan dat samenzijn terug, en dat vermindert het gevoel van eenzaamheid”, zegt onderzoeker Jordan Troisi.

Leef in het heden en kijk vooruit, is een veelgehoord credo. Maar terugdenken aan een diner temidden van oude vrienden, kan je juist in het hier en nu gelukkig maken.

Bron: Psychological Science. Foto: Tomislav Pinter, Dreamstime.