Dementie, je kunt niet vroeg genoeg beginnen


Alzheimertest in de maak: even naar de opticien om de hoek en je weet het.

Nederlanders zijn doodsbang voor dementie, maar hebben ook zoiets als: mwoah, dat duurt nog wel even. Nu blijkt Alzheimer op veel jongere leeftijd te starten dan we tot nu denken. Dit stellen onderzoekers aan University College London die aan een test werken om de opkomst van de aandoening zo vroeg mogelijk te voorspellen.

F002/5926

Met een eenvoudige oogtest bij de opticien om de hoek valt straks te ontdekken of je de eerste tekenen van dementie hebt. De meting werkt maar liefst tot twintig jaar vòòr de eerste echte symptomen van Alzheimer zich openbaren. Die symptomen zijn onder meer geheugen- en concentratieverlies, stemmingswisselingen, gedragsverandering.

Tijdens de test wordt gekeken of de lichtgevoelige cellen van het netvlies achterin het oog nog gezond zijn – of beter: nog leven. Dit gebeurt met oogdruppels die zieke cellen oplichten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een direct bestaat tussen de fitheid van deze cellen en die van de hersenen.

De Britse onderzoekers zijn nog druk bezig met hun onderzoek en proeven – het kan dus nog best even duren voordat de test als product op de markt komt. Ze hopen met de test de ontwikkeling van medicijnen te stimuleren die de ziekte in de kiem kunnen smoren. Tot nu toe is er geen genezing van Alzheimer en werken bestaande medicijnen tegen symptomen niet bij iedereen.