De slimste rat ter wereld


Wetenschappers zijn er in geslaagd een rat veel slimmer te maken door hem meer geheugen te geven.

Het beestje, met de naam Hobbie-J, kan objecten in zijn kooi drie keer langer onthouden dan andere ratten en is beter in het vinden van zijn weg door doolhoven. Hij is volgens zijn makers ‘de slimste rat ter wereld’.

Toen Hobbie-J nog een embryo was, is hij geïnjecteerd met genetisch materiaal dat van nature in de hersenen van zoogdieren aanwezig is en het geheugen reguleert. Hij heeft daarmee een veel groter geheugen gekregen. Dr. Joe Tsien, die het experiment leidde op het Medical College of Georgia, ontdekte dat Hobbie-J dankzij het extra gen informatie beter kan herinneren. ‘Onze studie bewijst dat genetica cruciaal is voor de verbetering van het geheugen. Genetische manipulatie kan worden gebruikt voor geheugen doping.’

Wanneer de gentherapie beschikbaar is voor mensen, kan Tsien niet zeggen. Maar dat ook mensen en andere zoogdieren binnenkort een beter geheugen kunnen krijgen dankzij een injectie, lijkt hem logisch. Het voordeel van een groter geheugen is dat mensen en dieren slimmer worden. We kunnen meer informatie onthouden en aan andere informatie koppelen.

rat