De favoriete boeken van de redactie


The immortal life of Henrietta Lacks
Henrietta Lacks, een arme zwarte vrouw, stierf begin jaren vijftig aan kanker, maar zou onsterfelijk worden. Zonder haar of haar familie te vragen, deden wetenschappers onderzoek op haar kankercellen met geweldige vindingen tot gevolg. Pas twintig jaar na haar dood kwamen familieleden er achter dat hun Henrietta ‘onsterfelijk’ was geworden. De schrijfster Rebecca Skloot heeft dit schokkende en ontroerende verhaal prachtig opgeschreven.

De derde slag van Ieper 1917
Voor de geallieerden was 1917 het zwartste jaar in de Eerste Wereldoorlog. De Russische Revolutie betekende het einde van de Russische deelname aan de oorlog, onder de Franse soldaten waren muiterijen uitgebroken en de Duitse onderzeebootoorlog dreigde de geallieerde bevoorrading lam te leggen. In deze benarde omstandigheden ondernam het Britse leger een even spectaculair als rampzalig offensief.
De derde slag bij Ieper, 1917De derde slag bij Ieper, 1917
Koen Koch

Congo, een geschiedenis
Er is aan het begin van de eenentwintigste eeuw nauwelijks een roeriger natie dan Congo, het reusachtige land in het hart van Afrika, dat barst van de grondstoffen die onontbeerlijk zijn in onze moderne tijd – én van de gruwelijke conflicten. Hoe kon de vroegere, relatief rustige kolonie van België, sinds 1960 onafhankelijk, zo veranderen? David Van Reybrouck beschrijft voor het eerst de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis.
CongoCongo
David van Reybrouck

Het Vergeetboek
Anders dan in zijn eerdere ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ en ‘De heimweefabriek’ staat in het nieuwe boek van Douwe Draaisma niet de raadselachtige logica van de herinnering centraal, maar het wonder van het vergeten. Vergeten, stelt Draaisma, dient ergens toe, het is niet een mankement aan ons geheugen, het is er één van de belangrijkste vermogens van.
VergeetboekVergeetboek
Douwe Draaisma

Evoluerend Heelal
De mens is een kind van de kosmos. Letterlijk: de atomen in ons lichaam zijn afkomstig uit het inwendige van andere sterren. Wij kunnen ons bestaan niet los zien van de evolutie van het heelal. Zonder de oerknal en zonder de vorming van sterrenstelsels, gaswolken, planeten en organische moleculen waren wij er niet geweest.
Evoluerend HeelalEvoluerend Heelal
Govert Schilling

Follow Faqtman on Twitter