Bizar medicijn tegen kaalheid


Tegenwoordig proberen we via genetica kaalheid te genezen. Maar vroeger vonden ze zuiging een beter idee.

Één op de drie mannen krijgt er uiteindelijk mee te maken: haaruitval. Sinds jaar en dag proberen mensen methodes uit te vinden om haaruitval tegen te gaan of uitgevallen haar opnieuw aan te laten groeien.

Maar misschien is er goed nieuws voor alle mannen met (toekomstige) kale plekken, hoefijzers en inhammen. Afgelopen jaar zijn we een stuk wijzer geworden over hoe haar precies groeit. Zowel het gen voor haargroei als -uitval zijn ‘gekraakt’ door de wetenschap. Vooral dat laatste is goed nieuws voor de mensheid, omdat het tegengaan van kaalheid begint met het begrijpen hoe haar groeit (zie kader).

Hoe anders ging het vroeger. Een eeuw geleden dachten mensen dat kaalheid werd veroorzaakt door een slechte doorbloeding van de hoofdhuid. Daardoor kwam er geen leven meer bij de haren, waardoor ze afstierven.

De oplossing? Een machine maken die de doorbloeding stimuleert. De vacuüm zuiger was geboren. Deze kap werd op het kale hoofd gezet om ruimte te creëren tussen de schedel en de hoofdhuid. Daar kon het bloed dan instromen om de vrijgekomen ruimte te vullen.

Het meest opmerkelijke is toch wel dat de vacuüm machine flink werd verkocht en mensen dachten dat het ding werkte. Verschillende modellen werden ontwikkeld, tot het doordrong dat het ding toch niet werkte. Nu gebruiken we andere manieren om kaalheid te bestrijden.

Moderne middelen
De meeste kans om kaalheid te genezen lijkt een middel te zijn dat genen aan het werk zet die ons als embryo van haar voorzien. Deze genen maken de haarzakjes waar later een flinke dos haar uit gaat groeien en gaan dan ‘uit’. Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd die genen weer ‘aan’ te zetten bij muizen. Daardoor kregen de muizen een extra dikke vacht. Experimenten bij mensen zijn momenteel bezig.

Het is overigens wel een ingrijpend proces, om de nieuwe haarzakjes aan te maken, moet de scalp eerst worden ‘afgeschaafd’ om de huid te stimuleren een nieuwe laag te maken.