Autopsie op een koning


Lange tijd was onbekend wat met de Engelse koning Richard de Derde was gebeurd. Vast stond alleen dat hij was overleden tijdens de slag bij Bosworth in 1485. Tot in 2012 onder een parkeerplaats in het stadje Leicester zijn skelet werd gevonden. Daarop is nu autopsie gepleegd, met een verrassende uitslag.

Het skelet vertoonde elf verwondingen, waarvan negen aan het hoofd. Twee daarvan kunnen dodelijk zijn geweest, waaronder eentje net onder zijn neus (foto). Wat ook opvalt is een diepe wond aan zijn dij, die er voor kan hebben gezorgd dat hij dood is gebloed.

Vooral de hoofdwonden zijn opmerkelijk, aangezien de koning een helm zal hebben gedragen tijdens de slag. Die is hij waarschijnlijk verloren of hij heeft hem afgezet. Volgens de wetenschappers die de autopsie hebben gedaan, is er sprake geweest van een langdurige aanval van meerdere personen met middeleeuwse wapens op de koning.

Die vertoont geen afweerwonden op zijn armen. Misschien omdat hij bij een van de eerste klappen het bewustzijn verloor, misschien omdat zijn harnas zo zwaar was, dat hij zijn armen niet kon oprichten. Uit de overlevering is bekend dat Richard met zijn paard in de modder vast kwam te zitten. Vermoedelijk is hij vervolgens door een groep mannen aangevallen en met zwaarden en hellebaarden dodelijk verwond.

De snee in zijn dij kan zijn aangebracht nadat hij dood of gewond op zijn buik over de rug van een paard werd gelegd om te worden afgevoerd, zo staat te lezen in het onderzoeksrapport, gepubliceerd in The Lancet.