Amerikanen lanceren geheim ruimtevaartuig


De Amerikaanse luchtmacht lanceerde donderdag een nieuw ruimtevaartuig. Niemand weet wat waartoe het dient. Een ‘zwerm’?

De mededeling was zakelijk: de US Air Force deelt mee dat een X-37B robot ruimtevliegtuig donderdag in een baan om de aarde is gebracht. De aard en de duur van de missie zijn classified.

Wat de Amerikaanse luchtmacht niet vertelde, is wat deze missie zo interessant maakt. Waartoe dient dit ruimtevliegtuig? Wat kan het? Welke taak heeft het?

De X-37B werd de lucht in geschoten op een Atlas V-draagraket van Space Launch Complex 41, deel van de Cape Canaveral Air Force Station. Opmerkelijk, want normaal vertrekken vluchten naar de ruimte vanaf Kennedy Space Center.

Reden voor de opmerkelijke lanceerplek is dat alles aan de missie geheim is. De luchtmacht heeft alleen gezegd dat het de X-37B (een soort kleine Space Shuttle) wil uitproberen. Met de ‘pensionering’ van de grote Space Shuttle dit najaar zou de X-37B het enige ruimtevliegtuig zijn dat de Amerikanen tot hun beschikking hebben.

Maar waarom voert Nasa de test dan niet uit? Daarover zwijgen alle officiƫle bronnen als het graf. Alleen een ruimtevaartamateur uit Canada wist deze beelden te schieten van de X-37B die overvliegt. Militaire analisten denken dat het ruimtevaartuig moet gaan zorgen voor transport en reparatie van Amerikaanse militaire ruimtehardware als spionagesatellieten.

Nu is de X-37B veel te klein om de meeste Amerikaanse spionagesatellieten te kunnen vervoeren, maar het kan alleen maar een prototype zijn. Andere analisten denken dat de Amerikanen experimenten met ‘zwerm’ concepten, Waarbij groepen kleine ruimtevaartuigen samen werken. Een zwerm zou efficiĆ«nter kunnen zijn dan een grote Shuttle. Dit laatste idee lijkt waarschijnlijk, De USAF heeft al een tweede X-37B besteld bij Boeing.