Allemaal hardstikke rationeel


We nemen iedere dag malle beslissingen. Om racistisch te zijn, onbeschermde seks te hebben of te pokeren. Toch zijn we razend rationeel.

Dat is in het kort de boodschap van Tim Harford, columnist van de Financial Times en begenadigd schrijver over economie. In The Logic of Life beschrijft Harford hoe we (economische) beslissingen maken gebaseerd op de beloning die we verwachten.

logic of life

Rationeel en slim zijn twee verschillende dingen. Zelfs mensen die in Las Vegas achter de fruitautomaat zitten, zijn rationeel bezig, hoewel ze niet bepaald slim zijn, zegt Harford. Ze schatten een korte termijn bevrediging (aan de handel trekken van de fruitautomaat) gewoon hoger in dan de lange termijn voordelen (meer spaargeld hebben).

Maar het leukste hoofdstuk gaat toch wel over relaties tussen mannen en vrouwen. Veel vrouwen klagen dat er nooit genoeg (leuke) mannen rondlopen. Volgens Harford hebben ze gelijk, althans in westerse steden. Daar zijn voor iedere negen vrouwen gemiddeld maar acht mannen. Daardoor missen sommige vrouwen de boot.

Zij verlagen daardoor hun verwachtingspatroon van mannen, wat andere vrouwen op hun beurt weer aanzet tot het nog lager bijstellen van hún verwachtingspatroon. Het einde van het liedje is dat mannen met veel dingen wegkomen omdat vrouwen een steeds lager verwachtingspatroon hebben.

Uiteraard zouden vrouwen kunnen verhuizen naar het platteland, waar meer mannen dan vrouwen wonen. Maar dat doen ze ook niet, aangezien de mannen daar als minder aantrekkelijk worden gezien. Ze hebben minder geld en status dan de mannen in de stad. En geld en status, zo toont Harford aan met onderzoek en statistische gegevens, zijn voor vrouwen zeer belangrijke mannelijke eigenschappen.

The Logic of Life is in de VS en Engeland al een grote hit, maar in Nederland wordt het boek maar mondjesmaat verkocht. Jammer, want het is een boek dat economie en psychologie op een heldere manier met elkaar verbindt. Het geeft de lezer behoorlijk wat ‘oh, zit dat zo’-momenten. Als je maar één wetenschappelijk boek koopt dit jaar, zorg dan dat het The Logic of Life is. Bestellen kan hieronder

The Logic of Life
The Logic of Life