Alle verdwenen vliegtuigen op een rij


Een modern passagiersvliegtuig kan toch niet zo maar verdwijnen? Jawel hoor, het is zelfs eerder gebeurd.

1937: Amelia Earhart
De beroemde Amerikaanse pilote Amelia Earhart wilde als eerste vrouw rond de wereld vliegen. Op 2 juli 1937 begon ze aan het laatste stuk, het oversteken van de Stille Oceaan. Haar Lockheed Electra verdween oostelijk van Australië en is nooit gevonden.

1945: Vlucht 19
Op een trainingsvlucht van de Amerikaanse marine gaat op Sinterklaasavond 1945 iets vreselijk mis. Vijf Avenger bommenwerpers verdwijnen van de rader. Een toestel dat opstijgt om ze te zoeken, verdwijnt ook. Omdat het vlakbij de Bermuda Eilanden gebeurt, steekt al snel de legende de kop op dat dit stuk zee is vervloekt, de ‘Bermuda Driehoek’. De oorzaak is echter een navigatiefout.

1962: de Flying Tiger
Op een vlucht van Honolulu naar Manilla van Flying Tiger Airlines lijkt alles koek en ei. De piloten maken geen melding van problemen. Alleen komt de Lockheed 149H nooit aan. Een week lang zoeken marinevliegtuigen naar brokstukken. Er is nooit meer een spoor van het vliegtuig gevonden.

1987: Vlucht 295
De Zuid Afrikaanse luchtvaartmaatschappij SAA maakt op 28 november een vlucht van Taipei naar Johannesburg. Boven de Indische Oceaan meldt de piloot rook in de cabine. Dat is het laatste dat de verkeersleiding hoort. In de dagen die volgen, spoelen brokstukken aan op het eiland Mauritius.