Alice goedkoopste telefoonboer


Bij vaste telefonie is het voor de consument lastig om een goed inzicht in de daadwerkelijke kosten te krijgen en daardoor is het moeilijk om het meest passende abonnement af te sluiten.

Providers communiceren bij pakketten voor internet plus bellen doorgaans slechts over de totaalprijs en internetsnelheid, terwijl er juist zoveel te kiezen is. Uit onderzoek van Distributie Service Provider baZoeKa blijkt dat er grote verschillen bestaan in de manier waarop providers de belkosten berekenen en in de uiteindelijke kosten.

Bij de totstandkoming van de telefoonrekening spelen de tarieven voor bellen naar vaste nummers, bellen naar mobiele nummers en bellen naar het buitenland een rol. Daarnaast wordt de factuur onder meer bepaald door het al dan niet bestaan van gratis belbundels, de abonnementskosten per maand, eventuele dal- en piektarieven en de kosten die in rekening worden gebracht bij nummerbehoud.

De providers hanteren voor al deze aspecten andere tarieven. Toch communiceren de providers en verkooppunten van pakketten voor internet + telefonie doorgaans slechts over de pakketprijs en internetsnelheid. Dit gebrek aan informatie en inzichtelijkheid leidt ertoe dat consumenten op grote schaal niet het abonnement hebben dat het beste bij hen past.

* Telfort, Alice en Vodafone zijn de enige drie aanbieders waarbij onbeperkt bellen naar alle vaste nummers in Nederland in de standaard abonnementsprijs zit.
* Alice is de goedkoopste; het is de enige aanbieder zonder starttarief en gratis bellen naar vaste nummers in Nederland.
* Vodafone en wederom Alice zijn de meest passende aanbieders wanneer iemand veel naar mobiel belt. Bij Vodafone geldt de beperking dat met name het bellen naar het eigen mobiele netwerk goedkoop is.
* Alice, XS4All en UPC zijn de meest geschikte aanbieders bij veelvuldig naar het buitenland bellen.