Afvallen? Verbeter je humeur!


Wie wat kilo’s wil kwijtraken, kan beter niet gaan sonjabakkeren of sapkuren, maar moet zijn stemming oppeppen, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

In december maken we plannen voor het nieuwe jaar. Het is tijd om na te denken over wat je wilt veranderen. Afvallen is nog steeds een populair voornemen. En dat gaat misschien makkelijker dan je denkt. Uit een nieuwe studie van het Group Health Research Institute in Seattle blijkt dat het verbeteren van je stemming de sleutel is tot gewichtsverlies.

Wil je afvallen? Eet gezond en zorg er vooral voor dat je vrolijk bent.

Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met een BMI van 30 of meer, 50 tot 150 procent meer kans hebben op een depressie, dan mensen met een gezond gewicht. Onderzoeker Gregory Simon onderzocht 203 vrouwen tussen de 40 en 65 jaar, met een BMI van gemiddeld 38,3. De proefpersonen werden onderworpen aan een scala tests om hun gewicht, mate van depressiviteit, fysieke activiteit, en voedingspatroon in kaart te brengen.

Vervolgens werden de vrouwen onderverdeeld in twee behandelgroepen: een behandeling was gericht op afvallen, en de andere behandeling richtte zich op afvallen én op het verbeteren van de stemming. De tweede groep werd niet alleen een stuk vrolijker, ze verloren ook gemakkelijker hun overtollige kilo’s.

Hoewel depressie en overgewicht hand in hand gaan, richten diëten zich hoofdzakelijk op het innemen van minder calorieën. Terwijl het minstens zo belangrijk is om iets te doen aan je humeur. En wie wil er nou niet slank én happy het nieuwe jaar in?

Bron: General Hospital Psychiatry. Credit: Julien Tromeur, dreamstime