1 op 40 ‘supermens’


Één op de veertig mensen kan meerdere dingen tegelijk, zoals bellen en autorijden. Een nieuwe studie probeert te verklaren hoe deze ‘supermensen’ hun trucje doen.

De meesten van ons kunnen maar één ding per keer. Een kruiswoordpuzzel oplossen bijvoorbeeld. Of een gesprek voeren. Maar er zijn mensen die hun brein kunnen laten multitasken. Die kunnen een kruiswoordpuzzel oplossen én een moeilijk gesprek voeren tegelijkertijd.

Deze mensen maken het de wetenschap moeilijk. Tot nu toe was de theorie dat de hersens maar één type hersengolf tegelijk kunnen produceren. Eentje voor autorijden bijvoorbeeld. Ga je bellen, dan gebruik je een ander soort hersengolf voor het nummer draaien en spreken. Je hersens kunnen daardoor niet met autorijden bezig zijn.

Daarom is telefoneren tijdens het rijden (of zelfs tijdens het lopen) zo gevaarlijk en staat er een boete van 150 euro voor in de wet.

hersens

Aan de University of Utah in de VS bestuderen ze nu de zeldzame mensen die wél tegelijk kunnen rijden en telefoneren. Onderzoekers in Utah hebben al ontdekt dat één op de veertig mensen in staat is om te multitasken. Deze mensen komen vaak terecht in beroepen waarbij dat handig is, zoals straaljagerpiloot, dirigent of kok.

Multitaskers werden tot nu toe gezien als ‘afwijkend’, mensen bij wie in de hersens iets is misgegaan. Een handig ongelukje, zeg maar. De onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat deze mensen juist iets hebben geleerd dat we allemaal zouden kunnen doen. Hóe dat precies werkt, dat hopen ze de komende tijd uit te vinden.

De onderzoekers hebben wel een verzoekje voor iedereen die hun onderzoek leest: denk vooral niet dat jij tot de zeldzame multitaskers behoort. De kans dat je inderdaad tegelijk kunt telefoneren en autorijden, is daarvoor te klein. En daar komen ongelukken van.