Steeds meer Kerstmangrappen


Wereldwijd neemt het aantal grappen over de Kerstman toe. Vooral grappen over zijn dikke buik en seksueel getinte grappen zitten in de lift. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor Folklore in Letland. Een van hun onderzoekers ging op internet op zoek naar grappen over Santa op in de literatuur en op internet en ontdekte dat de uitvinding van het wereldwijde web ons respect voor de kerstman om zeep heeft geholpen.

Volgens de onderzoeker Guntis Pakalns reageren mensen altijd erg agressief op zijn verzameling grappen-met-de-Kerstman cartoons. ‘Iedereen lacht graag om een grappig plaatje van de Kerstman, niemand ziet ze graag verzameld op één plek’, zo schrijft hij in zijn onderzoeksrapport. Santa was vroeger een strenge man – soms zelfs afgebeeld met een zweep – maar is verworden tot een softie. Daardoor is het aantal grappen snel toegenomen.

Pakalns ziet vooral een toename van het aantal grappen waarin de Kerstman dood is. Neergeschoten door grenswachten, doormidden gehakt door een helicopter, neergeschoten door een jager: mensen zijn creatief als het op het einde van Santa gaat. Een van de redenen dat we steeds meer grappen maken over de Kerstman is de toenemende commercialisering van Kerstmis, denkt Pakalns. Daardoor zijn we cynischer geworden en kritischer tegenover de Kerstman.

Follow Faqtman on Twitter