Het is zwart-wit en het blaft: de pandahond


Je kunt ze in China tegenwoordig overal op straat zien: de pandahond. Het zijn gewone honden – ras maakt niet uit – die zwart-wit zijn geverfd.

Waarom zou je een pandahond maken? Omdat het kan. En ook omdat Chinezen nu eenmaal dol zijn op dingen namaken. Zo kun je de strenge overheid heel subtiel laten zien dat je overal lak aan hebt. Veel heb je niet nodig om een pandahond te maken: een hond, wat haarverf en wellicht bleek.

Eerst zorg je dat je hond is geblondeerd, dan maak je met zwarte haarverf de karakteristieke strepen en de vlekken rond de ogen. En dan is het vooral een kwestie van jezelf laten zien: wandelen met die pandahond!

Leuk beestje
Leuk beestje

De pandahond is een klassiek voorbeeld van shanzhai, oftewel imiteren. Je kunt in China bellen met je HiPhone, een stereo kopen van het merk Tony en uiteraard een hamburger eten bij McDnolads. Flauwe, platte commercie, zo zou je zeggen. Maar shanzhai zit dieper.

Imiteren, of het nu gaat om elektronica, Lony Planet-gidsen of huisdieren, is populair onder Chinezen omdat het een stille vorm van rebelleren is. Letterlijk betekent shanzhai ‘bergfort’ en het woord ademt de sfeer van onafhankelijkheid en opstand tegen de centrale overheid.

Door te laten zien dat je dingen na kunt maken, toon je op een veilige manier dat je lak hebt aan alle autoriteit. Auteursrecht? Niets mee te maken. Zelfs de officiële televisiekanalen worden nagemaakt en op internet uitgezonden. In plaats van CCTV (China Central Television) heet het dan CCSTV (China Countryside Television) en de reportages zijn minder braaf.

De populairste show? Een imitatie van X-factor…