Zweedse jongeheer is anders


In Zweden worden opvallend meer jongens geboren met een afwijking aan hun penis. Deze zorgt er voor dat hun plasgaatje niet bovenop zit, maar lager, soms zelfs helemaal onderaan bij het scrotum.

Zweedse dokters staan voor een raadsel. Sinds 1990 is het aantal jongens met zogenoemde hypospadie gestegen van 4,5 op de 1.000 naar 8 op de 1.000 geboren jongens. Onderzoekers van het Karolinksa-instituut te Stockholm houden al veertig jaar gegevens bij over het geboortedefect.

Over de precieze oorzaken van hypospadie bestaat nog onduidelijkheid. Hormoongebruik tijdens de zwangerschap en toepassing van IVF zouden de kans verhogen. Net als een laag geboortegewicht en tweeling-zijn. Ook speelt erfelijkheid een rol. Maar met die factoren is de toename van patiëntjes in Zweden nog niet verklaard. Onderzoekers aldaar houden nu ook rekening met de invloed van pesticiden en andere chemicaliën die werken als een endocriene disruptor. Zo’n stof gedraagt zich als een hormoon en ontregelt het hormoonstelsel.

Een jongen met hypospadie loopt risico op plasproblemen, infecties en seksuele klachten. Vaak gaat de afwijking gepaard met een kromstand van de penis. De meeste kinderen ondergaan al jong een hersteloperatie.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Urology.