Zware dengue-epidemie in Centraal-Amerika


Een uitbraak van knokkelkoorts is niets nieuws in Centraal-Amerika, maar de situatie deze zomer is bijzonder gevaarlijk, meldt The Guardian. Van Honduras tot Costa Rica zijn er nu al zestig mensen aan dengue overleden, op een totaal van 120.000 besmettingen.

In de Centraal-Amerikaanse landen duurt de regentijd tot november. Door de combinatie van hitte en zware regenval kunnen denguemuggen zich in groten getale voortplanten in stilstand water. In de arme wijken van de grote steden leven de mensen dicht op elkaar en is de hygiëne vaak slecht, waardoor de ziekte zich snel verspreidt.

De regio wordt om de paar jaar getroffen door dit soort uitbraken, waarbij tientallen mensen omkomen. Er zijn vier verschillende soorten virussen, en immuniteit tegen één soort maakt een mens nog niet immuun voor de rest. Er wordt momenteel in Frankrijk aan een vaccin gewerkt waarmee dit wel mogelijk zou zijn.

Dengue wordt voornamelijk verspreid door de Aedes aegypti, ook wel de denguemug. Het virus veroorzaakt een zware koorts en in het ergste geval bloedingen.

Foto: James Gathany