Zwangerschap verhoogt kans op ongeluk


Als zwangere vrouw zijn er een aantal dingen die je beter niet meer kunt doen. De kattenbak schoonmaken en rauwmelkse kaas eten zijn bekende voorbeelden. Maar aan die lijst moet autorijden wellicht worden toegevoegd, beweren Canadese onderzoekers. Zij volgden 500.000 zwangere vrouwen om te zien hoe die groep afwijkt van andere vrouwen.

Een even grote groep vrouwen in dezelfde leeftijd heeft in een maand tijd gemiddeld 177 auto-ongelukken. Dat kan van een lichte aanrijding zijn tot een dodelijk ongeluk. Vrouwen in het tweede trimester van hun zwangerschap zitten gemiddeld op 252 ongelukken. Daarbij is niet gekeken of de vrouwen die ongelukken veroorzaken. Maar opmerkelijk is dat een dergelijke verhoging van het aantal ongelukken bij wandelen of oversteken niet werd gevonden.

Volgens de onderzoekers zijn hormonaal aangestuurde vermoeidheid, verstrooidheid en een zwakke concentratie de grote boosdoeners. Juist in het tweede trimester steken die verschijnselen de kop op. Vrouwen hebben dat zelf niet altijd door, wat tot zelfoverschatting kan leiden.

Moeten we dames met een dikke buik dan maar verbieden om achter het stuur te kruipen? Dat is volgens de onderzoekers van het Sunnybrook Research Institute een mogelijkheid. Alleen moeten we dan een andere soort mensen ook weerhouden van autorijden. Deze groep maakt nóg meer ongelukken dan vrouwen in verwachting. En het is een forse groep ook: mannen.