Zuurstof komt van ver


Je ademt het iedere dag in zonder na te denken: zuurstof. Maar dit gas is minder vanzelfsprekend dan je denkt. Volgens onderzoekers van Nasa zou het wel eens van heel ver weg kunnen komen en is het toeval dat we er zo veel van hebben.

Dat blijkt uit data van de Nasa sonde Interstellar Boundary Explorer (IBEX). Dit ruimtetuig doet onderzoek naar de samenstelling van ons zonnestelsel.

De Melkweg: veel minder zuurstof dan hier. Klik voor vergroting.
Ibex heeft gemeten dat er tussen de planeten in ons zonnestelsel 111 zuurstofmoleculen voorkomen voor iedere 20 neonatomen. Direct buiten ons zonnestelsel komen slechts 74 zuurstofatomen voor tegen 20 neonatomen.

Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar bij Nasa zijn ze behoorlijk enthousiast. Het voorkomen van veel zuurstof in ons zonnestelsel betekent dat onze zon en planeten wellicht in een heel ander deel van het universum zijn ontstaan. Een deel met veel meer zuurstof. Dat zou betekenen dat we grote afstanden hebben afgelegd om hier te zijn.

Een andere mogelijkheid is dat we een zeer ‘speciaal’ zonnestelsel zijn dat veel zuurstof vasthoudt. De moleculen kleven misschien aan stof en ijs dat tussen de planeten zweeft. Hoe dan ook, we zijn er achter dat we op een bijzonder plekje in het universum leven.

Bij Nasa wachten ze met spanning op berichten van de Voyager sonde, die momenteel als eerste door mensen gemaakte object ons zonnestelsel verlaat. Dit ruimtevaartuig doet metingen naar de samenstelling van de ruimte. Als deze sonde ook een verschil in het aantal zuurstofatomen oppikt, dan weten we zeker dat er een verschil is tussen hier en verderop in de ruimte.

Follow Faqtman on Twitter