Zoutbeleidsmakers eten te veel zout


Dagelijks strooien we het rijkelijk over ons eten: zout. We hebben er maar 2 gram per dag van nodig, maar vaak overschrijden we de 10 gram moeiteloos. Dat brengt een flink verhoogde kans op allerlei hart- en vaatziekten met zich mee. De Gezondheidsraad adviseert daarom de dagelijkse inname te beperken tot 6 gram.

Maar diezelfde beleidsmedewerkers krijgen zelf maar liefst gemiddeld 15,4 gram zout per dag binnen. Dat blijkt uit het onderzoek van een team onder leiding van Lizzy Brewster van de Universiteit van Amsterdam. Zij gingen langs bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Gezondheidsraad en de Voesel- en Warenautoriteit om de warme kantinelunch op zout te testen. Ook ondervroegen ze de beleidsmakers over hun eetgewoonten.

Volgens de onderzoekers hebben de beleidsmakers die de warme lunch op het werk nemen een 35 procent hogere kans op de dood door beroerte en 25 procent meer kans op doodgaan door hart- en vaatziekten.

Het onderzoek bevestigd maar weer eens hoe moeilijk het is de zoutinname onder controle te houden. De onderzoekers pleiten dan ook voor het verschaffen van zoutinformatie bij de warme maaltijden in de kantines op het werk.

De studie wordt vandaag gepubliceerd in het kerstnummer van de British Medical Journal.