Zonnebrandcrème vernielt koraalrif


koraal

Je gaat naar een tropisch eiland en je neemt mee: je duikbril, je zwembroek en je zonnebrandcrème natuurlijk. Volgens Italiaanse onderzoekers is dat echter een slechte combinatie voor het koraalrif voor de kust van dat eiland.

Volgens marinebiologen van de Marche Polytechnic in Ancona zitten in zonnebrand stoffen als parabenen, benzofenon en synthetische kamfer. Die stoffen stimuleren de voortplanting van zooxanthellae, eencellige algen die in het koraalrif leven. Deze algen zorgen in symbiose met het koraal voor de prachtige kleuren en de opmerkelijke vormen van het rif.

Maar als er te veel zooxanthellae komen onder invloed van de stoffen in zonnebrandcrème, dan kunnen stukken koraal letterlijk exploderen. Ze barsten open en de algen stromen de zee in. De koraalriffen kunnen zonder de zooxanthellae niet leven, ze worden bleek en gaan dood. Op omliggende koralen hebben de algen ook een negatieve werking, ze veroorzaken ontstekingen en uiteindelijk ook de dood.

Naar schatting stroomt per jaar 4000 tot 6000 ton zonnebrandcrème van zwemmers de zee in. Dat lijkt niet veel, maar het probleem is er niet minder door. Juist daar waar koraal groeit, gaan mensen de zee in voorzien van bescherming tegen zonnebrand. Ze leveren dus precies op de slechtste plek hun chemicaliën af.