Zo zag overgrootvader er uit


Alles om ons heen is ontstaan door evolutie. Zelfs wij. Dankzij moderne CSI-technieken kunnen we nu de gezichten van onze evolutionaire voorgangers recontrueren.

evolution

De man linksboven staat bekend als ‘de oude man van La Chapelle’. Zijn skelet werd in 1908 in Frankrijk gevonden. Hij is waarschijnlijk 56.000 jaar geleden gestorven. Echt oud was hij overigens niet, slechts 45 jaar. Maar in zijn tijd ging het leven snel. Waarschijnlijk is er voor hem gezorgd door een stam.

Meneer twee is gevonden in Spanje en leefde rond een half miljoen jaar geleden. Het is een Neanderthaler, een mensensoort die is uitgestorven.

De meest rechtse man staat bekend als Sangiran 17. Hij leefde 800.000 jaar geleden in Indonesië en gebruikte waarschijnlijk vuur.

evolution2

De meest linkse kop is van een Homo Rudolfensis, een mensachtige soort die 1,8 miljoen jaar geleden in Kenia woonde. Ze wisten hoe ze vuistbijlen en ander werktuig moesten gebruiken.

De middelste dame woonde bij Sterkfontijn, Zuid Afrika, zo’n 2,5 miljoen jaar geleden. Ze stierf toen ze in een put viel. Haar botten zijn nu gebruikt voor deze reconstructie.

Meneer rechts leefde 3,2 miljoen jaar geleden in Ethiopië. Opmerkelijk: zijn botten werden gevonden op een ‘begraafplaats’ samen met zeventien anderen.

Lees ook dit artikel over een nieuwe mensensoort die in Siberië is ontdekt.