Zo vreemd kan de iris zijn


vreemde iris

Op de foto het merkwaardigste menselijke oog dat de meesten waarschijnlijk ooit hebben gezien. Het behoort aan een 37-jarige Chinese vrouw. Die meldde zich bij het ziekenhuis met waterige ogen die behoorlijk jeukten. De makkelijkste conclusie is natuurlijk dat die symptomen hoorden bij haar merkwaardige irissen, maar de artsen hadden al snel door dat het een niets met het ander te maken had.

De jeukende ogen kwamen door een allergische reactie, de irissen zijn echter permanent. Het is een extreem geval van een uitstekende iris. Dat deel van het oog lijkt solide, maar het bestaat uit twee delen. De overgang daartussen is normaal gesproken glad, maar soms is er een verhoging te ontdekken. In extreme gevallen zijn die ook zonder speciale apparatuur te zien.

In zeer extreme gevallen lijkt het alsof je een oogziekte hebt, zoals bij deze vrouw.

De artsen van het Zhongshan Oogcentrum in de stad Guangzhou constateerden dat de vrouw bij beide ogen dezelfde extreme verdikking had. Ze kon er echter goed mee zien, de verdikkingen zaten er al sinds haar geboorte. Dus werd ze behandeld voor de irritatie, maar hebben de artsen de verdikking met rust gelaten. Uiteraard wel na het maken van een foto. Zo kwam de vrouw in het New England Journal of Medicine terecht.