Vijf tekenen dat je grotere kans op dementie hebt


dementie

Het is een beruchte volksziekte: dementie. We worden ouder en blijven gezonder. Het gevolg is dat we een steeds grotere kans lopen om dement te worden. Maar de kans is bij sommige mensen groter dan bij anderen. Een paar recente wetenschappelijke studies laten duidelijk zien wie een hoog risico heeft om geestelijk af te takelen.

Mensen die snurken tijdens hun slaap – dus niet alleen tijdens een flinke verkoudheid – maken een grotere kans op een vorm van dementie, ontdekte de universiteit van het Italiaanse Rome vorig jaar. Ze vermoeden dat mensen met apneu ’s nachts heel vaak eventjes zuurstof te kort komen in de hersens, waardoor beschadigingen optreden.

Heb je geen of een lagere opleiding? Dan heb je ook een hogere kans op dementie. Een grote studie van University College London bevestigt dat aan de lange lijst met ziektes die vaker voorkomen bij slecht opgeleide mensen ook dementie kan worden toegevoegd. Het heeft te maken met levensstijl: hoe beter iemand is geschoold, hoe verstandiger en gezonder die persoon gemiddeld leeft.

Heb je als volwassene last van ADHD? Dan loop je ook een grote kans om als senior een slecht geheugen te hebben en mensen en plekken te gaan verwisselen. Een Taiwanese studie uit 2016 heeft de link tussen beide geestelijke aandoeningen aangetoond. In een periode van 10 jaar waren volwassenen met ADHD 3,4 keer zo vaak gediagnosticeerd met dementie dan leeftijdsgenoten.

Mensen die veel light-frisdranken innemen lopen ook een grotere kans op geestelijke verslapping op hun oude dag. Frisdranken worden al langere tijd gelinkt met allerlei mentale problemen, maar een studie uit 2017 uitgevoerd door Amerikanen en Australiërs toont ook een verband met dementie aan, maar alleen bij light varianten. Of de frisdrank zelf de schuldige is, of dat mensen met een aanleg voor dementie vaker light drinken, moet nog worden uitgezocht.

Vrouwen die calciumpillen slikken om hun botten goed te houden, verhogen daarmee wel weer de kans op dementie, toont een Zweedse studie uit 2016 aan. Vooral als ze bestaande neurologische problemen hebben. Niet doen als het niet hoofd dus, die pillen.