Zestig (!) Spitfires gevonden


Een van de weinige Spitfires die nog vliegt. Foto: Franck Cabrol.

Het was een legendarisch vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog: de Supermarine Spitfire. Het karakteristieke geluid van de Rolls Royce motor van dit icoon kan luchtvaartenthousiastelingen rillingen bezorgen. Alleen is dat geluid niet zo vaak meer te horen. Er is nog een handvol Spitfires over en die zijn vaak niet meer vliegwaardig.

Daar gaat verandering in komen, een Britse luchtvaartliefhebber heeft liefst zestig exemplaren in goede staat ontdekt in het plaatsje Mingaladon in Myanmar, ook wel bekend als Birma. Associated Press meldt dat de vliegtuigen tijdens de oorlog uit elkaar zijn gehaald en in waterdichte kratten zijn begraven. Zo wilden de Britten ze uit handen van de Japanners houden.

Na de oorlog werden de vliegtuigen vergeten. Myanmar werd onafhankelijk en veranderde in een dictatuur. Nu er voorzichtig een beetje democratie lijkt te komen, wordt het mogelijk om de vliegtuigen weer op te graven. David Cundall een boer en liefhebber van historische vliegtuigen uit Engeland heeft de toestellen gevonden en heeft samen met de Britse regering toestemming gekregen ze te bergen.

Voorwaarde is dat één of twee exemplaren in Myanmar blijven om in een museum tentoongesteld te worden. Het is niet uitgesloten dat er nog meer Spitfires in Myanmar opduiken, er zou ook een verstopplaats zijn bij Meikthila in het midden van Myanmar. Een gerestaureerde Spitfire kost ongeveer 2 miljoen euro.

Follow Faqtman on Twitter