Zeldzame zwangerschapscomplicatie


zwangerschapscomplicatie

Op de foto een van de meest zeldzame complicaties die een vrouw bij een zwangerschap kan oplopen. De benen van haar aanstaande baby zijn dwars door de baarmoederwand heen gegaan. Door dat gat is ook een grote hoeveelheid vruchtwater in de onderbuik van de vrouw gelopen. Er zijn slechts 26 van dit soort gevallen bekend in de medische wetenschap, wereldwijd.

Deze vrouw woont in Frankrijk en kwam naar het ziekenhuis in haar 22ste week voor een gewone controle; ze had geen klachten. Op de scan was echter dit verontrustende beeld te zien: haar foetus trappelde vrolijk in haar ingewanden. De artsen wilden de zwangerschap beƫindigen omdat ze meenden dat het leven van de moeder hierdoor in gevaar was. De vrouw wilde de zwangerschap echter voldragen.

Dat gaf de artsen in het ziekenhuis van Angers de gelegenheid om dit geval goed te bestuderen. Het bleek de zesde zwangerschap van de vrouw te zijn. De vijf eerdere kinderen waren allemaal met een keizersnee gehaald. Dat verklaart ook dit rare geval, de baby steekt zijn benen door het litteken waar moeder de vorige keer was geopend. Het is een zwakke plek geworden.

Ondanks de opmerkelijke houding van de baby, verliep de zwangerschap verder goed. Alleen vreesden de artsen voor het moment dat het kind te sterk zou worden. Daarom is het kind, een jongetje, met dertig weken gehaald. Opnieuw met een keizersnede. Moeder en kind maken het goed en zijn via het New England Journal of Medicine de medische geschiedenis ingegaan, scans en alles.