Zeldzame vissen laten Japan vrezen voor aardbeving


zeldzame vissen riemvis

Twee zeldzame vissen die in Japan zijn aangespoeld, zorgen voor nogal wat onrust. Het zijn namelijk dieren die normaal alleen in heel diep water voorkomen. Als ze aanspoelen, is dat meestal een voorteken voor een zware aardbeving. De theorie is dat bewegingen in de bodem van de diepzee de vissen laat sterven en naar boven drijven.

Diezelfde bewegingen zouden ook de oorzaak zijn van een flinke aardbeving, althans, in Japanse (en andere Aziatische) folklore. De vissen spoelden deze week aan in de Baai van Toyama. Dat zou betekenen dat er beweging zit in de Nankai Trog, die daar voor de kust ligt. Deze extreem diepe trog is ontstaan door geologische beweging.

Het gaat om twee riemvissen, die volgens folklore alleen bij aanstaande aardbevingen aanspoelen. Maar wetenschappers in Japan hebben al laten weten dat er geen reden is voor onrust. Deze dieren spoelen ook geregeld aan zonder dat sprake is van een aardbeving. Dat er soms wel een aardbeving volgt, is toeval, een vals-positief.

Maar op Japanse sociale media weten mensen te melden dat de beving bij Fukushima, waarbij een tsunami ontstond en een kernreactor werd beschadigd, ook vooraf werd gegaan door het aanspoelen van deze vissen. Of er nu ook een beving komt, is een kwestie van afwachten.