Wijn lekkerder in het juiste licht


Een zwavelige rosé? Een zure Muscadet? Draai een ander peertje in en je slobberwijntje smaakt ineens als een Chablis.

De achtergrondverlichting in een kamer heeft een invloed op de smaak van wijn. Althans, hoe we die smaak waarnemen. Dat zeggen onderzoekers van het Instituut voor Psychologie van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz, Duitsland.

Vijfhonderd deelnemers werd gevraagd hoe zij een wijn beoordeelden en hoeveel zij ervoor zouden betalen. Er werd vastgesteld dat een zelfde wijn hoger werd gewaardeerd wanneer de kamer werd verlicht met rood of blauw omgevingslicht in plaats van met groen of wit licht.

F002/4667De testpersonen waren zelfs bereid een volle euro meer te besteden aan een specifieke fles Riesling omdat deze werd aangeboden in het rood in plaats van groen licht.

‘Het is al bekend is dat de kleur van een drankje de manier waarop we proeven kan beïnvloeden’, zegt dr. Daniel Oberfeld-Twistel van de Algemene Experimentele Psychologie divisie. Hij doelt daarmee op een test in Frankrijk een paar jaar geleden. Toen bleek dat witte wijn waaraan een rode kleurstof was toegevoegd, door vooraanstaande wijnexperts bijna unaniem werd beoordeeld als rode wijn.

‘We wilden de vraag beantwoorden of achtergrond verlichting, bijvoorbeeld in een restaurant, ook een verschil maakt.’

Uit het onderzoek blijkt onder andere, dat wijn als bijna 1,5 keer zoeter wordt beoordeeld in rood licht dan in wit of groen licht. De fruitigheid neemt in rood licht ineens ook schrikbarend toe.

Zelfs als de verlichting geen invloed heeft op de kleur van de wijn zelf, beoordelen proefpersonen een glaasje ineens heel anders. ‘De extreme lichtomstandigheden in sommige bars hebben ongetwijfeld invloed op de manier waarop een wijn smaakt’, zegt Oberfeld-Twistel. Hij adviseert dan ook serieuze wijnproeverijen uit te voeren in neutraal licht.

Nog praktischer: als je goedkope bocht schenkt op een feestje draai dan rode lampen in.