Wie leest dit over 1 miljoen jaar?


Stel je wilt informatie lang bewaren. Niet een paar jaar of zelfs een eeuw, maar echt lang, duizenden tot miljoenen jaren. Wat voor medium gebruik je dan? Papier verkruimelt na een paar eeuwen, magnetische banden lossen langzaam op, CD’s worden na verloop van tijd onleesbaar. Kleitabletten (foto) zijn kwetsbaar.

Aan de Universiteit Twente hebben ze geprobeerd een medium te vinden dat minstens een miljoen jaar goed blijft. Als basis voor dit systeem om informatie te bewaren wordt wolfraam gebruikt. Dit metaal heeft een hoge smelttemperatuur en verbuigt niet zo makkelijk, zelfs bij grote hitte.

Het is wel moeilijk te beschrijven, de Twentse onderzoekers stellen een systeem voor van puntjes en gaatjes in het metaal. Daarmee kun je niet heel veel data kwijt, maar voor de lange termijn is vooral de stevigheid belangrijk.

De wolfraam wordt daarna gevat in een laag siliciumnitride, een keihard keramisch materiaal dat vrijwel geen licht doorlaat. Het is ook zeer ongevoelig voor temperatuurveranderingen. De laag moet net dun genoeg zijn om een elektronenstraal door te laten om de puntjes en gaatjes te lezen.

Idealiter moet dit medium bij zeer lage temperaturen worden bewaard, maar de onderzoekers begrijpen dat dat op de lange termijn wel eens moeilijk zou kunnen zijn. Wát we de mensen (wezens?) over 1 miljoen jaar willen vertellen op dit medium, dat is een heel ander verhaal. Suggesties?

Het onderzoek is gepubliceerd via arXiv.org.