Wetenschapsoorlog Duitsland – Elsevier


academische bladen Elsevier

Het rommelt al een tijdje in de wereld van de wetenschappelijke vaktijdschriften. Onderzoekers die hun studie wereldkundig willen maken, kunnen bijna niet om deze publicaties heen; bijna alle serieuze wetenschappelijke onderzoeken staan er in. Maar om die tijdschriften te lezen, moeten zowel de ge├»nteresseerde leek als mede-onderzoekers diep in de buidel tasten. Een abonnement kost honderden, soms duizenden euro’s. Een enkel artikel aanschaffen loopt al in de tientjes.

Dat vinden steeds meer universiteiten een schande. Hun onderzoek is met belastinggeld betaald, dus zou het resultaat vrij toegankelijk moeten zijn. Vorig jaar gooiden Nederlandse universiteiten hun kont tegen de krib. Ze lagen op ramkoers met uitgeverij Elsevier, een van de grootste partijen in de wereld van vaktijdschriften. De universiteiten waren niet langer bereid om te betalen. Maar Elsevier speelde het spel hard, zodat uiteindelijk een slap compromis uit de bus rolde. Vanaf 2018 zal een derde van al het Nederlandse onderzoek beschikbaar zijn voor consumenten zonder te betalen.

Daarmee leek Elsevier in haar oorspronkelijke thuisland een crisis te hebben afgewend. Maar nu is een machtigere vijand opgestaan: Duitsland. De academische wereld daar wil een forse kwantumkorting voor hun afname van de bladen. Elsevier heeft geweigerd. Zestig Duitse universiteiten en onderzoeksinstituten hebben daarop hun abonnementen op Elsevierbladen opgezegd. Nog enkele honderden overwegen hetzelfde te doen. Elsevier heeft op deze zet gereageerd door een prijsverhoging voor te stellen. Er zit dus geen schot in de zaak.

Maar de tijd dat Elsevier kon bepalen hoe het er in wetenschapsland aan toe ging, lijken voorbij. Naast Duitsland en Nederland roeren nu ook Zweden en Frankrijk zich. Ook daar bedingen universiteiten grote kortingen. Elsevier kan zich niet veroorloven al die landen tegen zich in het harnas te jagen. Aan de andere kant bezit de uitgeverij de meest uitgebreide bibliotheek aan academisch onderzoek, die wordt voor hele staten afgesloten als ze het conflict met Elsevier op de spits drijven.

Dus lijkt 2017 het jaar van de waarheid te worden. Wie knippert het eerst met de ogen? Een land is al helemaal cold turkey van Elsevier afgestapt: Peru. Geen belangrijk land voor de wetenschap, maar wel een teken aan de wand dat universiteiten het zat zijn dat Elsevier enorme bedragen aan ze verdient.