Wetenschappers: misschien is aarde dierentuin van buitenaardsen


buitenaardse dierentuin misschien

Waarom hebben we nog geen contact met buitenaardse wezens? Of vinden we maar een hint van hun bestaan? (Hoewel?) Het heelal is immers zo groot dat de kans dat we alleen zijn, te verwaarlozen is. Dat, in het kort, is de Fermi Paradox, in de jaren vijftig geformuleerd door de natuurkundige Enrico Fermi. Wetenschappers die geloven in het bestaan van buitenaards leven, proberen daar al meer dan een halve eeuw antwoord op te geven.

Een antwoord zal je verbazen.

Vorige week vergaderden leden van METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence), een organisatie van wetenschappers die zich bezighouden met het ontvangen van en sturen van signalen naar eventuele buitenaardse beschavingen. Een van de onderwerpen waar lang over werd gesproken tijdens de jaarvergadering in Parijs was de mogelijkheid dat de aarde niets anders is dan een grote dierentuin, in de gaten gehouden door buitenaardse wezens.

Deze theorie (ook wel bekend als de zoo hypothesis) is niet nieuw. Al in de jaren zeventig spraken wetenschappers voor het eerst over deze mogelijkheid. Maar sindsdien was deze theorie een beetje vergeten. Maar METI houdt er ernstig rekening mee dat het waar kan zijn. De dierentuin hypothese zou de Fermi Paradox perfect verklaren. Er zijn aliens, maar ze verschuilen zich voor ons omdat we nog niet klaar zijn voor contact. Ondertussen zijn buitenaardse wetenschappers bezig ons te bestuderen.

Te controleren valt deze hypothese natuurlijk niet. Als de inwoners van Alpha Centauri daadwerkelijk zo slim zijn dat ze een hele planeet tot dierentuin kunnen maken, dan is het bijna onmogelijk voor de dieren – wij dus – om dat te ontdekken. Een dergelijke situatie is in science fiction vaak gebruikt als plot. In Star Trek is bijvoorbeeld vaak sprake van de prime directive, het verbod voor ruimtevaarders om zo maar op de stoep te staan bij volkeren zonder contact met de rest van universum.