Wetenschappers ‘ontkoken’ ei


Wetenschappers van de University of California Irvine hebben afgelopen week voor het eerst succesvol een ei ‘ontkookt’. In een persbericht deelt de universiteit dit grote nieuws met de wereld. Deze technologie kan een grote rol spelen in de behandeling van kanker en in de voedingsmiddelenindustrie.

Iedereen die wel eens een ei heeft gekookt of gebakken weet dit: in een rauw ei zijn het eiwitten doorzichtig en vloeibaar, maar als je het verhit stollen ze en worden ze wit en rubberachtig. Dit komt doordat de proteïnen die in vloeibaar eiwit opgerold zitten in verwarmd eiwit uitzetten en in elkaar verstrikt raken.

Het was wetenschappers al eerder gelukt om het eiwit weer vloeibaar te maken, dit deden ze door ureum – een stikstofhoudende organische verbinding – toe te voegen. Het eiwit werd dan vloeibaar, maar wat ze ook probeerden: de proteïnen waren kapot en de wetenschappers zaten daarna opgescheept met petrischaaltjes vol onbruikbaar roerei. Dat was niet de bedoeling.

De oplossing kwam in de vorm van een Vortex Fluid Device, een apparaat dat de eiwitten heel hard ronddraait waardoor ze zachtjes uit elkaar worden getrokken en zichzelf weer oprollen.

Het resultaat is geen eiwit dat je in een gerecht kan verwerken, maar wel kennis van het oprollen van proteïnen die gebruikt kunnen worden voor verder baanbrekend onderzoek.