Wetenschapper wil Paus arresteren


Bioloog Richard Dawkins en een paar collega’s willen de Paus in september laten arresteren. Ze beschuldigen hem van leidinggeven aan een criminele organisatie.

Richard Dawkins is een van de grootste strijders voor acceptatie van de evolutietheorie. Hij ligt daarom al jaren overhoop met de katholieke kerk, die volhoudt dat het God is geweest die alles om ons heen heeft geschapen. Dawkins noemde de Paus eerder dit jaar een ‘sluwe oude booswicht in een jurk’. Daarmee haalde hij zich de woede van de lichtgeraakte kerkautoriteiten op de hals.

Richard Dawkins bij de 'Atheïstische Bus'. Foto: Atheist Bus
Richard Dawkins bij de 'Atheïstische Bus'. Foto: Atheist Bus

Dawkins wil nu een andere tactiek gebruiken om Paus Benedictus tegen de haren in te strijken. Hij wil de kerkvorst laten arresteren als die in september een bezoek aan Engeland brengt.

Ze willen hem daarmee straffen voor het stelselmatige misbruik dat van kinderen is gemaakt door katholieke geestelijken. Ze beschuldigen de Paus ervan te weinig te hebben gedaan tegen dit misbruik, zowel in zijn huidige functie als toen hij nog kardinaal was.

Experts in het internationale recht geven de wetenschappers weinig kans. De Paus is een staatshoofd en daardoor immuun voor vervolging. Bij een bezoek aan Engeland heeft hij diplomatieke status en kan dus vrijuit gaan, ondanks het kindermisbruik dat al tientallen jaren aan de gang is. Wat betreft de evolutietheorie heeft Dawkins meer succes, die is inmiddels algemeen geaccepteerd.