Wetenschapper: mens onsterfelijk over 20 jaar


Het duurt nog een jaar of twintig, maar dan hoeven mensen niet meer dood te gaan. Met die opmerkelijke voorspelling komt superwetenschapper Ray Kurzweil.

Het gebeurt niet vaak dat een wetenschapper een wilde voorspelling doet. De meeste onderzoekers houden graag een slag om de arm als het om de toekomst gaat: misschien gebeurt er dit, misschien gebeurt er dat.

Maar Ray Kurzweil is geen typische wetenschapper. De 61-jarige specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie laat zich vaak uit over de stand van de wetenschap.

Geen goed nieuws voor begravenisondernemers. Foto: Tony the Misfit

Vandaag komt hij met een voorspelling die op zijn minst opmerkelijk genoemd kan worden: we zijn bijna achter het geheim van eeuwig leven. Straks hoeven we niet meer dood te gaan. Minstens zo bijzonder is het medium dat hij heeft gekozen voor zijn kijkje in de toekomst, de Britse schandaalkrant The Sun.

Volgens Kurzweil is de wetenschap zo goed geworden in het namaken van ingewanden, dat we ze in de toekomst makkelijk kunnen vervangen door kunstmatige exemplaren. Bovendien verwacht hij veel van nanotechnologie. Die kan op celniveau het menselijk lichaam repareren. Daardoor hoeven mensen niet meer te verouderen.

Zo houdt het menselijk lijf op sterfelijk te zijn.

Als een andere wetenschapper zoiets zou zeggen, dan was het maar een wilde gok. Maar Kurzweil wordt in de hele academische wereld gerespecteerd. Hij wordt gezien als zeer hoogbegaafd, de opvolger van Einstein en Edisson. Hij heeft een waslijst aan (ere)doctoraten en wetenschappelijke onderscheidingen.

Zou deze ‘superwetenschapper’ gelijk hebben? Wie het weet, mag uiteraard onder het artikel reageren!

In verband met de feestdagen publiceert Faqt momenteel geen nieuwe artikelen, maar plaatsen we artikelen uit het verleden: de Best of Faqt! Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 september 2009.