Weer spookschip op Japanse kust


spookschip

Een onbekend houten spookschip is gekapseisd gevonden aan de noordwestkust van Japan. Er was niemand aan boord en er waren geen aanwijzingen hoe het daar terecht is gekomen. Er zijn ook geen berichten van houten schepen in de omgeving die worden vermist. Waar de boot vandaan komt, is dan ook een raadsel. Hoewel er wel vermoedens bestaan: Noord-Korea.

Sinds jaar en dag spoelen er schepen aan op de Japanse westkust. Soms leeg, soms met menselijke resten aan boord. In een paar gevallen is zeker dat ze uit Noord-Korea komen. Er zijn dan sigarettenpakjes uit dat land aan boord. Of andere zaken die de identificatie kunnen vergemakkelijken. De grote vraag is hoe het gebeurt. Het meest gesloten land ter wereld geeft daar geen informatie over.

Zo spoelde vorig jaar alleen al 104 keer een spookschip van vermoedelijk Noord-Koreaanse oorsprong aan in Japan. Het hoogste aantal sinds de autoriteiten dergelijke gebeurtenissen in 2013 zijn gaan bijhouden. Volgens sommige onderzoekers is het een teken dat de voedselschaarste in Noord-Korea groot is. Mensen zouden de boten stelen en proberen naar Japan te varen om asiel aan te vragen. Anderen denken dat het gaat om vissersschepen die van koers raken, waarna de bemanning omkomt van honger en dorst.

Japan zit met de spookschepen in hun maag. Wat bijvoorbeeld te doen met menselijke overschotten aan boord? Ze zouden die het liefst terugsturen naar Noord-Korea, om daar te begraven. Maar dat land weigert om de lichamen terug te nemen of te bevestigen dat het om inwoners gaat. De laatste twee lijken, eerder dit jaar, droegen echter speldjes met daarop het voormalige staatshoofd van het land.