We zijn beter dan we denken?


Of we voor het goede of het kwade kiezen, hangt vooral af van onze gemoedsrust. Uit nieuwe experimenten blijkt dat mensen ethischer handelen dan ze van te voren denken.

Onderzoekers van de University of Toronto Scarborough plaatsen echter een kanttekening bij hun bevindingen: uit eerdere testen blijkt juist het tegenovergestelde. Zo ontdekten zij eind vorig jaar dat mensen eerder geneigd zijn tot immorele keuzen als het ze weinig moeite kost.

Voor het experiment kregen drie groepen studenten vijftien wiskundige problemen voorgelegd. Een groep kreeg te horen dat er een foutje in het computerprogramma zat waardoor het juiste antwoord op het scherm zou verschijnen na het indrukken van de spatietoets. Wie de toets gebruikt, zou anoniem blijven. Deze groep werd vijf dollar beloofd bij tien juist beantwoorde vragen of meer.

De tweede groep werd het morele dilemma van de eerste groep voorgelegd. Deze studenten moesten voorspellen of zij zouden valsspelen of niet.

De derde groep maakte gewoon de test zonder de mogelijkheid te spieken.

De bloeddruk en hartslag van alle deelnemers werden gemeten. Hun handpalmen werden gecheckt op zweet. Alle drie tekenen van verhoogde emotie.

De studenten met de keuze wel of niet de spatietoets te gebruiken voor antwoorden, stonden natuurlijk onder grotere emotionele druk. Maar ze weerstonden de verleiding beter dan de tweede groep voorspelde. Zij waren wel rustiger dan de eerste groep.

Hoe het experiment zou uitpakken als er een veel hogere beloning staat op goede antwoorden, bewaren de onderzoekers voor een volgend experiment.

Beeld: Roland Urbanek