We gaan steeds minder dood


De wereldbevolking wordt ouder. Dat komt omdat we minder dood gaan door ziekte en onze auto’s steeds veiliger worden. Dat schrijft het medisch vaktijdschrift The Lancet na analyse van de wereldwijde sterftecijfers. De wereldbevolking heeft nu een gemiddelde levensverwachting van 71,5 jaar; in 1990 was dat nog maar 65,3 jaar.

De daling zit in het westen vooral in de afname van sterfte door kanker en hartziektes. Er zijn betere medicijnen en risicovol gedrag neemt af. Het rookverbod in veel landen helpt ook al mee de cijfers te drukken. Ontwikkelingslanden maken juist een sprongetje doordat daar minder wordt geleden aan longontsteking en diarree.

We leven ook veel veiliger. Ongevallen, bijvoorbeeld op het werk, zijn in vergelijking met 1990 met 21 procent afgenomen; verkeersongelukken met 8 procent. Het aantal doden door oorlogen en natuurrampen daalde spectaculair met 66 procent. De planeet is een veel minder dodelijke plek geworden de afgelopen 25 jaar.

Er is ook slecht nieuws. Wereldwijd neemt Hepatitis-C met 125 procent toe; Aids heeft het continent Afrika nog steeds in zijn greep. In westerse landen is suikerziekte aan een opmars bezig, evenals maagkanker en sikkelcelanemie. Veel van deze ziektes hangen samen met gemaksvoedsel en een inactieve levensstijl.