War of the Worlds 75 jaar


Het is op 30 oktober precies 75 jaar geleden dat beginnend acteur en filmmaker Orson Welles (foto) plaats nam achter de microfoon van radiostation CBS voor een hoorspel. Twee uur later was Welles beroemd. Het ging om War of the Worlds, een bewerking van een Brits science fiction boek over een invasie door bewoners van Mars.

Hoewel aan het begin van de uitzending werd gezegd dat het om een hoorspel ging, geloofden veel mensen die later inschakelden dat de Marsmannetjes echt naar aarde waren gekomen. Welles had de uitzending opgebouwd alsof het een live nieuwsbericht was, compleet met geluidseffecten en technische foutjes.

Er was sprake van paniek, hoewel de kranten toen waarschijnlijk hebben overdreven hoe mensen reageerden. Historici hebben ontdekt dat het vooral andere media waren – vooral de kranten – die verontwaardigd waren. Ze zagen radio als een concurrent en hebben een stok om de hond te slaan. Welles werd door alle berichtgeving in één klap beroemd.

War of the Worlds werd uitgezonden op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Sommigen zien er een waarschuwing in voor de vernietiging die ging komen. Andere historici vinden het vooral een definitieve doorbraak van de evolutietheorie. De Marsmannetjes staan niet in de Bijbel en waren dus door evolutie ontstaan.

Het verhaal is sinds deze uitzending vele malen verfilmd. Voor het laatst in 2005, met Tom Cruise in de hoofdrol. Er is ook een musical versie van gemaakt door jingle-componist Jeff Wayne.