Wakker tijdens een operatie


Hoe is het om wakker te worden terwijl een chirurg in je aan het snijden is? Een nieuwe studie probeert antwoord te geven. Als eerste probeerden de artsen van Oxford University Hospitals (GB) de vraag te beantwoorden hoe vaak het gebeurt. Ze denken dat één op de 19.600 patiënten zoiets meemaakt. Het meest gebeurt het bij lichte narcose, zoals een keizersnede.

Wat voelen de patiënten die wakker worden uit narcose? In ieder geval geen pijn. Wel behoorlijk veel paniek. Verder worden een gevoel van stikken, verlamming, hallucinaties en zelfs bijna-dood ervaringen gemeld door mensen die dit hebben meegemaakt. Geregeld houden ze aan de gebeurtenis een post traumatische stress stoornis over.

Bij het ontwaken komen mensen bij, maar is hun lichaam wel totaal verlamd door de narcose. Ze zien en horen alles, maar kunnen door de verlamming niet praten.

Gelukkig vindt het zeer weinig tijdens de operatie plaats. De meeste patiënten ontwaken terwijl de voorbereidingen nog aan de gang zijn of na de ingreep. Ook duurt het meestal maar kort, zo’n vijf minuten lijkt het gemiddelde. Toch kan dat onder bepaalde omstandigheden een eeuwigheid zijn.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Anaesthesia.