Waarom herfstkinderen vaker politicus worden


tweede kamer politicus politici

Kinderen geboren tussen september en februari zullen later in hun leven vaker politicus worden dan zij die zijn geboren in een andere maand. Dat is de uitkomst van een studie door de London School of Economics (LSE), daarbij onderzochten de economen Britse en Finse politici. De reden zou zijn dat ze ‘gunstig’ jarig zijn ten opzichte van het schooljaar. Ze zijn relatief oud als een nieuwe klas begint.

In de herfst geboren worden verhoogt je kans om in het parlement terecht te komen van 9,9 procent tot 16,8 procent. Het een bekend fenomeen dat ook in andere beroepen is waargenomen, in de tweede helft van het jaar ter wereld komen, helpt je in het leven behoorlijk vooruit.

Als oudste in de klas krijg je vaak meer verantwoordelijkheden en leiding, wat helpt in het ontwikkelen van leidinggevende vaardigheden. Ook verwachten docenten meer van je, wat helpt om ambitie te ontwikkelen.

Vooral de geboortemaanden september, oktober en november zijn gunstig voor een politicus in spe. De Nederlandse ministers Grapperhaus, Slob, Kaag en Schouten vieren dan hun verjaardag. Opperbaas Mark Rutte is uit februari, helemaal aan het einde van de gunstige periode. Stef Blok zag het levenslicht in december.

De onderzoekers kunnen niet uitsluiten dat er ook nog andere verklaringen zijn voor dit fenomeen, zoals meer zonlicht tijdens een belangrijke periode in de zwangerschap van de moeders van de toekomstige politici. Maar de subtiel andere benadering op school lijkt de belangrijkste factor waardoor de kleine Wim Kok (geboren op 29 september) het van timmermanszoon schopte tot premier van Nederland.